Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@20:46:14 GMT

روح زندگی در خانه تاریخی و باشکوه شکوهی یزد

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۸۸۲۷۹

روح زندگی در خانه تاریخی و باشکوه شکوهی یزد

خانه تاریخی شکوهی یزد با معماری زیبا و منحصر بفردش در چند قدمی مسجد جامع یزد واقع شده به نحوی که از درون حیاط خانه می‌توان مناره‌های مسجد جامع و گنبد فیروزه‌ای سید رکن الدین را مشاهده کرد.

‌به گزارش ایسنا، خانه تاریخی شکوهی در قلب بافت تاریخی شهر یزد و در مجاورت مسجد جامع قرار گرفته است. در تقسیم‌بندی محله‌ای، این خانه در محله وقت‌الساعت قرار دارد ولی از داخل حیاط خانه، مناره‌های مسجدجامع و گنبد فیروزه‌ای سید رکن الدین، هر دو به چشم می‌آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قدمت این خانه مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است و در نوع خود یکی از زیباترین یادگارهای به جامانده از این دوران محسوب می‌شود.

بانی این خانه مرحوم وزیری مؤسس کتابخانه معروف وزیری در یزد بوده و معمار آن استاد علی رضا سبزواری است اما از آنجایی که این خانه توسط خانواده شکوهی، یکی از خانواده‌های فرهنگی یزد تملک شده، به همین نام نیز مشهور شده است.

در ساخت این بنا، معماری یزدی به خوبی دیده می‌شود، این خانه در مجموع دارای معماری درونگرا بوده و از چند بخش مرتبط به هم با خصوصیاتی متفاوت شکل گرفته است، از این رو می‌توان آن را به بخش‌های عمومی، خصوصی و خدماتی دسته‌بندی کرد.

بنا دارای دو ورودی اصلی و فرعی در جبهه جنوبی است که ورودی اصلی آن متشکل از سردر ورودی، پیرنشین‌های دو طرف آن، درب چوبی با کوبه‌ها و تزئینات مرسوم و هشتی متصل به آن است. ورودی دیگر مربوط به حیاط کوچک خانه یا حیاط نارنجستان است که داخل کوچه فرعی قرار دارد.

این خانه از چهار حیاط تشکیل شده که هر کدام دارای کاربری و مفهومی متفاوت است؛ در ابتدای ورودی و سمت چپ، حیاط اصطبل قرار گرفته که در داخل این حیاط فضاهایی از قبیل اصطبل، کاه‌دان و انباری قرار گرفته‌اند که جنبه خدماتی دارند. هشتی هم دارای رسم بندی است که به حیاط اندرونی، بیرونی، انباری و راه پله بام دسترسی دارد.

حیاط بیرونی ارتباط پررنگ‌تری با هشتی ورودی دارد و برای پذیرایی مهمانان و اهالی بیرون در نظر گرفته شده و در واقع به قلمرو عمومی اختصاص دارد و گرداگرد حیاط بیرونی فضاهایی مانند تالار، اتاق سه دری و ورودی مطبخ قرار دارد که پس از عبور از راهرو طولانی به حیاط اندرونی می‌رسیم.

حیاط اندرونی دارای ابعاد بزرگ‌تری نسبت به دیگر حیاط‌ها است و پیرامون آن، فضاهایی مانند تالار، اتاق‌های سه دری و اتاق پنج دری رو به روی تالار که به آن شاه نشین می‌گویند، قرار دارد.

از حیاط اندرونی به فضای حوض‌خانه راه وجود دارد البته حوض خانه خود فضای ارتباطی بین حیاط اندرونی و حیاط نارنجستان است و فضای حوض خانه هم دارای تزئینات رسمی‌بندی زیبایی است.

همچنین دو بادگیری که در این خانه وجود دارد باعث خنک شدن این فضا و فضاهای مرتبط می‌شود و حیاط نارنجستان با پلان مربع در جبهه جنوبی خانه قرار دارد و دارای ورودی مستقل است.

پیرامون این حیاط فضاهایی مانند تالار، سه دری، انبار و آبریزگاه وجود دارد و کاربری این حیاط بیشتر برای برگزاری جلسات و مراسم خاص بوده و وجه تسمیه آن به خاطر کاشت درخت نارنج است و در حال حاضر به عنوان مهمانسرا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از سال ۱۳۸۳ این خانه به عنوان پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد مورد استفاده قرار گرفت.


انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۸۲۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرشدن کانال‌های کشاورزی بخش میانکوه درپی بارش‌های اخیر

یعقوب شکوهی اظهار داشت: بیشترین بارش سامانه اخیر استان مربوط به شهرستان اردل با حدود ۵۳ میلی‌متر بود که باعث بروز خسارت در برخی مناطق این شهرستان شد و هم‌اکنون کانال‌های کشاورزی بخش میانکوه یه لایروبی و بازسازی نیاز دارد.

وی با اشاره به ریزش سنگ و رانش زمین در بخش‌هایی از شهرستان اردل مانند جاده‌های بخش میانکوه و تنگ درکش‌ورکش، افزود: البته هیچ‌کدام از جاده‌های این شهرستان بسته نشد و تلاش راهداران برای ربزش‌برداری و پاکسازی محور‌های ارتباطی ادامه دارد.

شکوهی به رعایت نکردن تقویم کوچ و اقدام عشایر شهرستان اردل نسبت به کوچ زودهنگام قبل از ۲۵ اردی‌بهشت‌ماه اشاره و اضافه کرد: در این بارندگی تعدادی از عشایر اردل با مشکل مواجه شدند.

وی یادآور شد: البته از طریق مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری، مدیرکل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان و فضای مجازی اطلاع‌رسانی به عشایر مبنی بر خودداری از کوچ زودهنگام قبل از ۲۵ اردی‌بهشت‌ماه انجام شده بود.

بیشتر بخوانید
تخلیه آب از منازل مسکونی در شهرستان کیار

شکوهی اظهار داشت: این در حالی است که تعدادی از عشایر شهرستان اردل تقویم کوچ را رعایت نکرده‌اند و بدون توجه به هشدار‌ها و اخطار‌ها از خوزستان به سمت چهارمحال و بختیاری کوچ را آغاز کردند.

وی گفت: به‌همین منظور حدود ۱۰ درصد از عشایر دیناران شهرستان اردل در مسیر کوچ از خوزستان به چهارمحال و بختیاری دچار مشکل شدند که در همین راستا ساعت ۲ بامداد شنبه به‌همراه جمعیت هلال‌احمر و اداره امور عشایر در منطقه حضور یافتیم و مواد غذایی و نایلون برای پوشش کف و روی چادر‌ها بین این عشایر توزیع شد.

شکوهی به مطلوب شدن شرایط آب و هوایی شهرستان اردل برای روز شنبه اشاره و تاکید کرد: خدمت‌رسانی و کمک‌رسانی به عشایر دارای مشکل به‌علت کوچ ادامه دارد و قرار است نیرو‌های امدادی به دنگان دیناران این شهرستان اعزام شوند.

وی با اشاره به درخواست کمک تعدادی از عشایر گرفتار در پلاک زیر سه‌راهی شلیل، افزود: خدمت‌رسانی و کمک‌رسانی به این عشایر انجام خواهد شد.

شکوهی تصریح کرد: البته در روز جمعه عشایر دو سه نقطه این شهرستان از جمله عشایر میانکوه و دره‌شور درخواست کمک داشتند که کمک‌رسانی به آنان در سریع‌ترین زمان ممکن انجام داد.

وی یادآور شد: این در حالی است که مدیرکل امور عشایر چهارمحال و بختیاری با حضور در خوزستان به عشایر برای رعایت تقویم کوچ و خودداری از کوچ زودهنگام قبل از ۲۵ اردی‌بهشت‌ماه هشدار داده بود.

شکوهی اظهار داشت: خسارت‌های ناشی از بارندگی‌های اخیر در شهرستان اردل به‌زودی و پس از ارزیابی‌های کارشناسی جمع‌بندی و اطلاع‌رسانی خواهد شد.

باشگاه خبرنگاران جوان چهارمحال و بختیاری شهرکرد

دیگر خبرها

  • برگزاری آیین نکوداشت ۱۶ اردیبهشت روز مراغه
  • برگزاری آیین نکوداشت روز مراغه
  • قتل هولناک زن جوان به دست پسرش
  • قتل هولناک زن جوان به دست پسرش | حمله قاتل با اسید به پلیس
  • مرمت خانه‌های تاریخی اردبیل امسال تعیین تکلیف می‌شود
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • پرشدن کانال‌های کشاورزی بخش میانکوه درپی بارش‌های اخیر
  • بازی ما با بارسلونا را ببینید، تاریخی می‌شود!
  • کوه‌ها هم ترک برمی‌دارند!
  • آیین ملی گل‌غلتان در خانه تاریخی آل یاسین کاشان